Održana završna konferencija projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“

CEDRA Split je u srijedu, 29. srpnja 2020. godine održala završnu konferenciju projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“. Temeljem preporuka stručnih službi o mjerama zaštite građana i sprječavanja širenja korona virusa, završna konferencija održala se članovima projektnog tima s ciljem predstavljanja rezultata i provedenih aktivnosti projekta.

Projektom su obuhvaćeni problemi nezaposlenosti, socijalne isključenosti i negativnih demografskih kretanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a osnovni ciljevi su unaprjeđenje održivosti, utjecaja i učinkovitosti LPZ-a Splitsko-dalmatinske županije te unaprjeđenje zapošljavanja i samozapošljavanja svih građana, a posebice ranjivih skupina u županiji.

U sklopu brojnih projektnih aktivnosti održane su radionice i predavanja o društvenom poduzetništvu, pokretanju vlastitog poduzeća i mogućnostima integracije na tržište rada namijenjene nezaposlenim osobama, a održana su i predavanja o dostupnim mogućnostima financiranja za novoosnovane poslovne subjekte koje su osnovale osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada (primjerice, mladi bez radnog iskustva, žene, starije osobe, osobe s invaliditetom).

Konferencija je održana u prostorijama Clustera za eko-društvene inovaacije i razvoj CEDRA Split

Nadalje, projektnim budžetom osigurano je 40 vaučera u iznosu od 2.500 kuna koji su dodijeljeni nezaposlenim osobama u svrhu prekvalifikacije, osposobljavanja ili usavršavanja prema vlastitom izboru, te 10 vaučera za poslovno mentoriranje u iznosu od 2.000 kuna, dodijeljenih novoosnovanim poslovnim subjektima. Također, s ciljem identificiranja deficitarnih zanimanja te profila i dinamike kretanja na tržištu rada, tijekom 2019. godine provedeno je anketno istraživanje o kretanju i trendovima na tržištu rada na području Splitsko-dalmatinske županije. Istraživanje je obuhvatilo učenike osnovnih i srednjih škola, obrazovni sektor, poslodavce, nezaposlene te IRI sektor. Temeljem toga, izrađen je javni dokument „Kretanja i trendovi na tržištu rada Splitsko-dalmatinske županije” te revidirana postojeća „Strategija razvoja ljudskih potencijala Splitsko-dalmatinske županije“. Navedeni dokumenti, uključujući i rezultate istraživanja te ostale informacije o projektu, dostupni su za preuzimanje na našim internet stranicama.

Tijekom konferencije, voditeljica projekta Ivana Antišić istaknula je kako su, usprkos nepredvidivom razvoju događaja, sve projektne aktivnosti uspješno provedene. Zaključila je: „U konačnici smo svi prilično zadovoljni razvojem događaja i ponosni što je cijeli projektni tim spremno odgovorio na izazove koje je pred nas postavila globalna pandemija koronavirusa“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a iznos bespovratnih sredstava je 1.988.077,50 kuna i to u 100%-tnom intenzitetu potpore. Nositelj projekta je Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, a partneri na projektu su JU RERA, Centar za održivi razvoj, HUP, Grad Split, TOMS, Zdravi grad, SDŽ, Domine, Učilište Virtus, Udruga nezaposlenih SDŽ i Zadruga za etično financiranje ZEF.